Από την αρχαιότητα μέχρι και την ορθόδοξη παράδοση, ο Σεπτέμβρης ήταν και παραμένει η πρώτη μέρα του νέου έτους. Οι αρχαίοι Έλληνες τον συνέδεαν με τον τρύγο και την ανανέωση της φύσης, ενώ η Εκκλησία τον κρατά ως πνευματικό σημείο εκκίνησης. Για τους οινοπαραγωγούς, είναι η καρδιά της σοδειάς : η εποχή που το σταφύλι κόβεται, ο μούστος ζυμώνεται και γεννιούνται οι νέες ελπίδες για το κρασί που θα ωριμάσει.
Και όπως συμβαίνει στην κοινωνία και στον επαγγελματικό μας χώρο, έτσι και εδώ ο Σεπτέμβρης είναι νέο ξεκίνημα: ο απολογισμός του καλοκαιριού, η ανασκόπηση των εμπειριών και η τοποθέτηση νέων στόχων.
Κι ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία να βγουν οι νέες σοδειές, να ωριμάσουν και να δείξουν τον χαρακτήρα τους, είναι η ιδανική στιγμή να στραφούμε στις προηγούμενες εσοδείες.
Γιατί κάθε χρονιά  κουβαλάει τη δική της ιστορία!
Τι λέτε να ξαναζήσουμε τα καλοκαίρια και τις αναμνήσεις που έκλεισαν μέσα τους;
- 
Το 2022: Ήταν μια σταθερή, ισορροπημένη χρονιά. Έδωσε κρασιά «καθαρής γραμμής», που αγαπήθηκαν για την κομψότητά τους. 
- 
Το 2023: Πολλοί τη θεώρησαν δύσκολη χρονιά, με χαμηλές αποδόσεις, αλλά ήταν και αυτό που την έκανε ξεχωριστή. 
 Τα κρασιά εκείνης της χρονιάς ήταν πιο συμπυκνωμένα αλλά με έντονη προσωπικότητα. Φανταστείτε το σαν ένα κεφάλαιο που γράφτηκε με λιγότερες αλλά πιο δυνατές λέξεις!
- 
Το 2024: Μετά από μια “δύσκολη” χρονιά, ήταν μια χρονιά ελπίδας και διεθνούς αναγνώρισης, με πολλές ελληνικές ετικέτες να βραβεύονται στα ποικίλα Awards. Θα το χαρακτηρίζαμε σαν ένα οινικό θρίαμβο που δείχνει ότι το ελληνικό κρασί μιλάει στον κόσμο. 
Γιατί να προτιμήσετε αυτές τις χρονιές αντί για μια πιο «φρέσκια»;
Γιατί κάθε μπουκάλι είναι το ημερολόγιο μιας εποχής. Οι παλαιότερες εσοδείες έχουν ήδη δείξει τον χαρακτήρα τους, ενώ η σπανιότητα (ιδίως του 2023) δίνει συλλεκτική αξία. Και κυρίως, επειδή η σύγκριση ανάμεσα στο 2022, 2023 και 2024 είναι σαν να δοκιμάζεις τρεις διαφορετικές προσωπικότητες του ίδιου τόπου και οινοποιείου. Εμείς ξεχωρίσαμε ενδεικτικά μερικές:
 Κυρ-Γιάννη – Τέσσερις Λίμνες
  Κυρ-Γιάννη – Τέσσερις Λίμνες
Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, που ίδρυσε ο Γιάννης Μπουτάρης στο Αμύνταιο και στη Νάουσα, είναι από τα πιο αναγνωρισμένα οινοποιεία της Ελλάδας. Με παράδοση στο Ξινόμαυρο και φήμη για τα καινοτόμα λευκά του, συνδυάζει τη σοβαρότητα της ιστορίας με τη φρεσκάδα της νέας γενιάς.
- 
2022: Μια χρονιά ισορροπίας· το κρασί είναι φωτεινό, με δροσερά αρώματα λουλουδιών και πράσινου μήλου. Σαν την πρώτη ανάσα φθινοπώρου μετά από ένα ζεστό καλοκαίρι – φρέσκο, κομψό και εύκολο να το μοιραστείς. 
- 
2023: Μικρότερη παραγωγή, αλλά πιο συγκεντρωμένος χαρακτήρας· στο ποτήρι σου ξεδιπλώνονται ώριμα ροδάκινα, λευκά λουλούδια και μια αίσθηση πλούτου που μένει. Είναι σαν μια καλοκαιρινή ανάμνηση που επιμένει και είναι αυτό ακριβώς που το κάνει μοναδικό. 
- 
2024: Μια πολλά υποσχόμενη χρονιά! Το κρασί έχει πιο γεμάτο στόμα, αρώματα τροπικών φρούτων και νεανική ενέργεια. Είναι η στιγμή που ξέρεις πως ό,τι πίνεις τώρα θα γίνει ακόμη καλύτερο σε λίγα χρόνια – ένα ταξίδι που ξεκινά με το πρώτο ποτήρι. 
 Γαία – Θαλασσίτης
Γαία – Θαλασσίτης
Η Γαία Οινοποιητική, με παρουσία στη Σαντορίνη και στη Νεμέα, έγινε γνωστή για τον τρόπο που έφερε το ελληνικό Ασύρτικο στο διεθνές προσκήνιο. Ο «Θαλασσίτης» είναι από τα πιο εμβληματικά κρασιά της Σαντορίνης, σύμβολο ορυκτότητας και θαλασσινής αύρας.
- 
2022: Μια χρονιά που έδωσε κρασί με κρυστάλλινη καθαρότητα και έντονη ορυκτότητα, σαν να περπατάς σε ένα πέτρινο μονοπάτι της Σαντορίνης. Η φρεσκάδα του λεμονιού και η αλμύρα το κάνουν ακαταμάχητο. 
- 
2023: Περισσότερη δύναμη και συμπύκνωση, με αλμυρή ενέργεια που θυμίζει κύμα που σκάει στο βράχο. Είναι το Ασύρτικο που σου αφήνει στο στόμα μια γεύση θαλασσινού αέρα. 
   Σκούρας – Viognier Cuvée Larsinos
Σκούρας – Viognier Cuvée Larsinos
Ο Γιώργος Σκούρας, από τους πρωτοπόρους της Νεμέας, τόλμησε να φυτέψει γαλλικό Viognier και το έκανε ελληνικό. Το «Cuvée Larsinos» είναι η απόδειξη ότι η γη της Αργολίδας μπορεί να φιλοξενήσει αρωματικές ποικιλίες με χαρακτήρα.
- 
2022: Απαλό και ανθικό, με νότες γιασεμιού και φρέσκων φρούτων. Ένα κρασί-λουλούδι, που σου φτιάχνει τη διάθεση. 
- 
2023: Πιο ώριμο, με ροδάκινα και βερίκοκα να ξεπηδούν από το ποτήρι. Έχει μια πολυτέλεια που σε κάνει να θες να το απολαύσεις σε ένα δείπνο με φίλους. 
 Κώστα Λαζαρίδη – Chateau Julia Chardonnay
  Κώστα Λαζαρίδη – Chateau Julia Chardonnay
Η Οικογένεια Λαζαρίδη έβαλε τη Δράμα στον οινικό χάρτη, αποδεικνύοντας ότι η βόρεια Ελλάδα μπορεί να δώσει premium κρασιά διεθνούς κλάσης. Το «Chateau Julia Chardonnay» είναι ίσως η πιο εκλεπτυσμένη λευκή έκφραση του κτήματος.
- 
2022: Κομψό, με δροσερή φρεσκάδα και διακριτική παρουσία δρυός. Ένα κρασί που δείχνει την κλασική πλευρά του Chardonnay. 
- 
2023: Περισσότερη ένταση και όγκος, με ώριμα τροπικά φρούτα και βανίλια. Ένα κρασί που σε αγκαλιάζει με ζεστασιά και πολυπλοκότητα. 
 Μπαραφάκας – YFOS
 Μπαραφάκας – YFOS
Το Οινοποιείο Μπαραφάκα ξεκίνησε από το 1950 στη Νεμέα και παραμένει οικογενειακή υπόθεση, με σεβασμό στην παράδοση και όρεξη για πειραματισμό. Το «YFOS» είναι η μοντέρνα, νεανική τους πρόταση.
Η χρονιά του 2023 είναι ξεχωριστή καθώς έδωσε ένα σώμα ζωηρό και δροσερό, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και φρέσκια ενέργεια. Θα μπορούσες να πείς ότι είναι ένα κρασί που φωνάζει «καλοκαίρι με παρέα» και σε κάνει να χαμογελάς με την πρώτη γουλιά.
  Αβαντίς – Μαλαγουζιά
 Αβαντίς – Μαλαγουζιά
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την αναφορά μας ο Απόστολος Μούντριχας και το οινοποιείο Αβαντίς, όπου έκαναν την Εύβοια σημείο αναφοράς για τη Μαλαγουζιά, δίνοντάς της κοσμοπολίτικη αναγνωρισιμότητα.
Η σοδειά του 2023 χαρακτηρίζεται σαν εκρηκτικά αρωματική, με λεμονανθούς και ώριμο ροδάκινο. Ένα κρασί που θυμίζει δροσερό απόγευμα δίπλα στη θάλασσα, ιδανικό για να συνοδεύσει μεζέδες και κουβέντα – σκηνές που είναι τόσο οικείες σε εμάς τους Ευβοιώτες!
 Λύκος – Μαλαγουζιά
 Λύκος – Μαλαγουζιά
Ενα ακόμα “Ευβοιώτικο” κρασί, καθώς η οικογένεια Λύκου δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’60 στην Εύβοια, μεταφέροντας την τοπική γη και κουλτούρα μέσα σε κάθε ετικέτα.
Μπορούμε να πούμε ότι το 2023, το οινοποιείο Λύκος έδωσε πιο γήινη και αυθεντική έκφραση της Μαλαγουζιάς, με λευκά άνθη και απαλή γεύση. Ένα κρασί που έχει την απλότητα και τη φιλοξενία ενός παραδοσιακού ελληνικού σπιτιού. Ετσι που μόνο η οικογένεια Λύκου ξέρει.
Τσέλεπος – Gris de Nuit
Ο Γιάννης Τσέλεπος στη Μαντινεία είναι συνώνυμο του Μοσχοφίλερου, με διεθνείς βραβεύσεις και πρωτοπορία. Το Gris de Nuit είναι η «νυχτερινή» του πλευρά : ένα κομψό ροζέ με ευρωπαϊκό ύφος.
- 
2022: Κομψό και φίνο, με αρώματα τριαντάφυλλου και κόκκινων φρούτων· σαν ένα καλοκαιρινό βράδυ στην Αρκαδία που μένει αξέχαστο. 
 La Tour Melas – Silphium
 La Tour Melas – Silphium
Στην Αχλαδοχώρι Φθιώτιδας, το La Tour Melas είναι boutique κτήμα με γαλλική τεχνογνωσία και ελληνική ψυχή.
Το Silphium είναι το ροζέ που φλερτάρει αναμφίβολα με την πολυτέλεια.
Η σοδειά του 2022 ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά φράουλας και λουλουδιών. Ένα ροζέ που πίνεις και νιώθεις σε private garden party στη Γαλλική Ριβιέρα.
 Ρούβαλης – Φραγκοσυκιά
 Ρούβαλης – Φραγκοσυκιά
Ο Ανδρέας Ρούβαλης στην Αιγιάλεια φτιάχνει κρασιά με θαλασσινή αύρα και βουνίσια δροσιά.
Η Φραγκοσυκιά είναι μια φρέσκια, ελληνική πρόταση για ροζέ με χαρακτήρα.
- 
2022: Ζωηρό, με ρόδι και κεράσι· θυμίζει βόλτα στο Αίγιο με θέα τη θάλασσα. 
- 
2023: Πιο ώριμο και στρογγυλό, με ένταση· σαν καλοκαιρινό σούρουπο που γίνεται βράδυ. 
 Τρουπής – Τομή Ροζέ
 Τρουπής – Τομή Ροζέ
Η οικογένεια Τρουπή στη Μαντινεία έχει γίνει σημείο αναφοράς για το Μοσχοφίλερο, με καθαρά και αρωματικά κρασιά.
Το «Τομή» είναι η μοντέρνα, πιο νεανική τους εκδοχή.
- 
2023: Δροσερό και ανάλαφρο, με φράουλα και νότες εσπεριδοειδών· ένα ροζέ που ταιριάζει με κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. 
 Chateau d’Esclans – The Beach
  Chateau d’Esclans – The Beach
Και φυσικά δεν θα έλειπε απο τις προτάσεις μας ένα ξεχωριστό ροζέ από την Προβηγκία, το Chateau d’Esclans.
Λέγεται ότι είναι ο θρύλος πίσω από τα πιο διάσημα ροζέ στον κόσμο (Whispering Angel). Το The Beach είναι η πιο «εύκολη» και ανέμελη εκδοχή του.
- 
2023: Ανάλαφρο, φρουτώδες, σχεδόν καλοκαιρινό κοκτέιλ· το πίνεις και νομίζεις ότι βρίσκεσαι ξυπόλητος στην άμμο. 
Κάθε μία από αυτές τις ετικέτες που ξεχωρίσαμε δεν είναι τυχαία. Είναι η αντανάκλαση των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε χρονιάς, η σφραγίδα των ανθρώπων που τις δημιούργησαν και η απόδειξη ότι οι σοδειές 2022, 2023 και 2024 έχουν κάτι να πουν. Είτε πρόκειται για τη σταθερότητα του 2022, είτε για τον έντονο χαρακτήρα και τη σπανιότητα του 2023, είτε για τη διεθνή αναγνώριση που έφερε το 2024, κάθε φιάλη κλείνει μέσα της μνήμες και συναισθήματα. Ο Σεπτέμβρης, μήνας τρύγου και νέων αρχών, μας καλεί να θυμηθούμε ότι το κρασί δεν είναι απλώς ένα ποτό, αλλά ιστορία, γεύση μιας εποχής, και ένα κομμάτι του δικού μας ταξιδιού μέσα στο χρόνο!
 
							 
				
